Hoe herken je een autistische burn out

Hoe herken je een Autistische Burn-out? Wat elke vrouw tussen de 25 en 44 moet weten

Autisme is een veelvoorkomende neurodiversiteit, maar het is vaak moeilijk om de signalen van overbelasting en burn-out te herkennen, vooral bij vrouwen. In Nederland neemt het bewustzijn rondom autistische burn-outs toe, maar er is nog veel onbekend. Deze blog schrijf ik voor vrouwen tussen de 25 en 44 jaar, omdat juist zij vaak te maken krijgen met de druk van carrière, gezin en sociale verwachtingen.

Wat is een Autistische Burn-out?

Een autistische burn-out is een toestand van extreme fysieke, mentale en emotionele uitputting. Het wordt vaak veroorzaakt door een langdurige overbelasting van de zintuigen en het voortdurend moeten aanpassen aan een neurotypische* wereld. In tegenstelling tot een ‘gewone’ burn-out, is de oorzaak bij een autistische burn-out niet alleen werk gerelateerd, maar kan het voortkomen uit alle aspecten van het dagelijks leven.

Signalen en symptomen

Het herkennen van een autistische burn-out kan lastig zijn. Hier zijn enkele signalen waar je aan kunt denken:

  • Extreme vermoeidheid: zelfs na een goede nachtrust voel je je nog steeds uitgeput. Dit is niet zomaar vermoeidheid; het is een overweldigend gevoel van uitputting dat je functioneren beïnvloedt.
  • Verlies van vaardigheden: activiteiten die je eerder gemakkelijk kon uitvoeren, zoals praten, sociale interactie of zelfs dagelijkse taken, kunnen ineens moeilijk of onmogelijk aanvoelen.
  • Toenemende sensorische overgevoeligheid: geluiden, lichten en aanrakingen kunnen extra gevoelig worden. Dit kan leiden tot prikkelbaarheid, angst of zelfs paniekaanvallen.
  • Terugtrekken: veel vrouwen met een autistische burn-out voelen de behoefte om zich terug te trekken uit sociale situaties, zelfs als ze normaal gesproken sociaal actief zijn.
  • Versterkte autistische kenmerken: kenmerken zoals wiegen, handfladderen of andere herhaaldelijke bewegingen kunnen toenemen als manier om met stress om te gaan.

    Hoe ga je om met een Autistische Burn-out?

    Herstel van een autistische burn-out vereist tijd en begrip. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om te beginnen aan herstel:

    • Accepteer je limieten: begrijp dat het oké is om ‘nee’ te zeggen en je grenzen aan te geven. Het constant moeten aanpassen aan een (neurotypische) samenleving kan zeer vermoeiend zijn.
    • Zoek rustgevende activiteiten: het vinden van activiteiten die je kalmeren en ontspannen, zoals wandelen in de natuur, lezen of een momentje met je Stuffie kan enorm helpen.

    • Professionele steun: overweeg om steun te zoeken bij een therapeut die ervaring heeft met autisme. Ze kunnen je begeleiden bij het herkennen van je grenzen en het vinden van manieren om beter met stress om te gaan of nee te leren zeggen
    • Ondersteuning uit je omgeving: praat met vrienden, familie of collega's over je ervaringen. Ondersteuning vanuit je omgeving is belangrijk voor je herstelproces.

      Waarom vrouwen tussen de 25 en 44 jaar extra gevoelig zijn

      Vrouwen zoals jij en ik in deze leeftijdsgroep balanceren vaak tussen werk, gezin en persoonlijke verwachtingen. Maar ook verwachtingen van je omgeving. De constante druk om te presteren kan een aanzienlijke impact hebben op je mentale gezondheid. Vrouwen met autisme kunnen extra gevoelig of kwetsbaar zijn omdat ze vaak van jongs af aan hebben geleerd zich aan te passen aan de neurotypische normen, wat op lange termijn tot overbelasting kan leiden.

      Conclusie

      Het herkennen van een autistische burn-out is de eerste stap naar herstel. Als je jezelf herkent in de beschreven symptomen, weet dan dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Wij als vrouwen hebben vaak veel op ons bord, maar het is essentieel om tijd te nemen voor zelfzorg en ondersteuning bij elkaar te zoeken wanneer nodig.

      Wil je meer weten over ontspanning, rust en mentale gezondheid? Lees mijn blogs voor herkenbare verhalen en praktische tips ♥.

      Liefs,

      Joanna
       
      *Neurotypisch = het woord neurotypisch wordt vaak gebruikt om aan te geven dat iemand niet autistisch is, hoewel het op zich geen synoniem is voor niet-autistisch. Neurotypische mensen denken of gedragen zich op een manier die door de samenleving als 'normaal' beschouwd wordt.

      Terug naar blog